En vara har lagts i din kundkorg, du hittar kundkorgen överst på sidan.

Tryckt bok

269 kr

PDF

 

ePub

 

Läs online

 

Open Access

 

Disputation, dissertation, avhandling: Historien om en genre

Bo Lindberg

Historiska serien, nr 40

Akademiska avhandlingar är examensprov som öppnar karriärvägar och ger social prestige. Den här boken handlar om deras historia. Disputation, dissertation, avhandling är en odyssé genom fem seklers lärda kultur.

Fokus ligger på de tidigmoderna avhandlingarna från 1600- och 1700-talen, då de kallades dissertationer och den muntliga konsten att disputera var lika viktig som dissertationens innehåll. Det var osäkert vem som skrivit texten, professorn eller respondenten. Språket var latin, det internationella lärdomsspråket. Själva dissertationstexten omgavs av ödmjuka dedikationer till välgörare och sponsorer. Sakta sipprade modernare tendenser in i systemet: krav på ny och nyttig kunskap i dissertationerna, på svenska i stället för latin, och på att respondenten författat texten. Men inget av detta kunde genomföras fullt ut förrän dissertationssystemet avvecklats i mitten av 1800-talet.

Nutidens avhandlingar är specialiserade vetenskapliga texter som ska leverera ny forskning. Skillnaden i förhållande till de tidigmoderna dissertationerna är drastisk. Men det finns kontinuiteter. Alltjämt öppnar avhandlingen karriärvägar och ger social prestige. Dedikationerna motsvaras av acknowledgements till alla som hjälpt doktoranden. Och återigen skriver man på ett annat språk än svenska, nämligen engelska.

Bo Lindberg är professor emeritus i idéhistoria vid Göteborgs universitet och har i sin forskning ägnat sig åt bland annat akademisk kultur under tidigmodern tid.
Disputation, dissertation, avhandling

ISBN 9789188763280

Inbunden

288 sidor

Utgiven 2022

Språk swe

Pris från 269 kr